A.D. Alexis VH11-089-0015


Fellponitamma, mrn 140cm, s. 01.11.2010 Suomessa, k. 13.02.2016 (31v), kasv & om. Jannica, koul.taso heC, 40cm.

Allu on luonteeltaan hyvin itsevarma ja jopa hieman sähäkkä. Kuuman luonteensa vuoksi ponia ei annetakaaan kenelle tahansa hoidettavaksi vaan ponin kanssa toimiessaan täytyy jo osata hoitamisen perusjutut ja olla kokemusta vaikeamman luonteen omaavista poneista. Ponilla on kyllä suuri sydän, mutta sen esiintuomiseksi vaaditaan hyvä suhde tammaan. Ponin kanssa pärjää topakka, määrätietoinen mutta kuitenkin hellä ja huumorintajuinen hoitaja ja ratsastaja. Allu on kuitenkin hyvin herkkä tamma uskaliaasta persoonastaan huolimatta, eikä se pidä kovista otteista tai liiasta itsevarmuudesta hoitajillaan. Hoitaessa tamma ei todellakaan ole poni helpoimmasta päästä. Se kannattaa hoitaa ainakin aluksi käytävällä tai pesarissa, koska omassa karsinassaan voi pyöriä tai tulla kiima-aikoina jopa päälle! Ponin herkkyyden vuoksi se ei pidä harjaamisesta, mutta antaa kuitenkin hoitaa itsensä joten kuten. Kiinni sidottuna ei harjaaminen kuitenkaan pitäisi olla ongelmallista.. Kavioiden ottaminen saattaa myös olla vaativaa, etenkin takajalkojaan tamma riuhtoo hyvin mielellään. Varustaminen sujuu melko helposti, tamma ei kuitenkaan ota kuolaimia helposti. Peseminen tuottaa myös päänvaivaa ja Allua pestessä onkin hyvä olla yksi ihminen pitämässä tammasta hieman kiinni ettei työ kävisi yhdelle liian ylivoimaiseksi :) Rauhallisin ottein tamman kanssa pärjää parhaiten ja ponin kanssa toimiessa palkinta tuottaa tulosta. Muiden ponien kanssa tamma tulee toimeen melko hyvin, ei kuitenkaan viihdy juuri toisten seurassa, muttei myöskään häiritse niitä. Toisten kanssa tamma ei syyttä rupea tappelemaan ja kahakoinnista pysyttelee visusti kaukana, mutta osaa kyllä tarpeen mukaan itseään puolustaakin. Oreille kyllä osaa keimailla ja esitellä itseään, mistä tietääkin helposti milloin tamman voisi astuttaa. Taluttaessa Allua kannattaa viedä ketjunarulla, koska riuhtoo monesti itseään vapaaksi. Ketjunarulla ja suitsittuna tamma kävelee kiltisti vierellä, mutta jos joutuu seisomaan pitkiä aikoja paikallaan esim. näyttelyissä saattaa alkaa steppaamaan ja pyörimään taluttajan ympärillä. Kun esitykseen ei kuitenkaan sen pahemmin huomiota kiinnitä tamma lopettaa sen melko pian. Myös näyttelypaikalla herkut auttavat asiaan paljon.

Ratsastaessa Allu on herkkä ja kuuliainen, eikä sitä todellakaan uskoisi samaksi kiukuttelevaksi kakaraksi kuin tallissa! Siitä saa helposti kivan ja yhteistyöhaluisen ratsun joka lajiin. Poni tarvitsee kuitenkin maastoon päättäväisen ratsastajan sillä poni alkaa helposti pelleillä innostuessaan. Koulussa tamma on hieman hätäinen ja esteillä sähäkkä ja vaaditaan rauhallinen ratsastaja joka saa poniin hyvän kontaktin hellällä kädellä. Esteillä poni on mukava kun saa sen hyvin tuntumalle, se hyppää reippaasti ja keskittyy vaativiin tehtäviin hienosti. Se ylittää kaikki esteet hienolla tekniikalla ja tekee nopeita käännöksiä. Tammalla on myös erinomainen "kiihdytysnopeus", jonka ansiosta se on suosittu ratsu tallin estekisoihin :) Sillä on myös kivat liikkeet istua ilman satulaakin, mutta silloin ratsastajan on katsottava etteivät vapaana heiluvat jalat häiritse ponia, koska se saattaa herkkänä neitinä hermostua tästä. Kisapaikalla tamma on entistäkin sähäkämpi ja katselee ympäristöä todella kiinnostuneena. Se kuitenkin rauhoittuu lämmittelyssä ja on herkkä ratsastaa. Pidätteitä kuitenkin joutuu käymään läpi tiuhaan, ettei poni katoa radan sekaan! Pidätteiden avulla poni kuitenkin pysyy helposti käsissä jos niitä on muistanut käyttää verkassakin.. muutoin voi olla reipasta menoa, sillä esteradalla ainakaan Allu ei kuule eikä näe pidätteitä ellei ole niitä aiemmin joutunut kuuntelemaan.


Jälkeläiset
28.08.11 o. A.D. All I Want Is You (i. A.D. Rob-Roy)
20.06.12 t. A.D. All In Our Small Way (i. A.D. Nicholas)

i. A.D. Jester
A.D. Jester eli Jarre on perinyt vanhemmiltaan miellyttävän ja rauhallisen luonteen. Se on todella nopea oppimaan ja on todella ennakkoluuloton kaikkea uutta kohtaan. Se kerjää huomiota ja rapsutteluja osakseen, rakastaen tietenkin hellimistä. Ori on ryhdikäs ja utelias, sekä tietenkin vanhempiensa tavoin laatuainesta näyttelyihin! Taluttaessa Jarre on reipas ja hieman orimainen, joten sitä syyttä kannata talutella ihan tammojen lähellä tai tammatallissa. Hoitotoimenpiteissä Jarre on reipas eikä pelkää yleensä mitään. Ratsastaessa Jarre on rauhallinen, mutta kokeilee oman tahtonsa mukaan välillä omia kuvioitaan ja kiemurtelee pitkin kenttää. Ratsuna Jarre on rauhallinen, mutta reipastuu esteillä (ei kuitenkaan ole vaikea pidellä). Kouluratsuna Jarre on kuuliainen ja herkkä, kun sen pinnan alle pääsee. Jarrella on upeat liikkeet, jotka sopivat täydellisesti koulukentille, ylpeyden aiheen tuovat vielä ihanat pitkät vuohiskarvat! Askeleet ovat joustavat ja pitkät poniksi, joten se liikkuu hienosti tasapainossa. Epäselvät avut saavat orin hetkeksi hämilleen, mutta se yrittää aina toteuttaa ratsastajan toiveet siitä huolimatta. Jarre ei ole koskaan laiska, vaan tekee kaiken pyydetyn täysillä ja loppuun asti. Joskus se esittää apujen suhteen hieman kiukkuista, koska ei tykkää pidättävistä avuista. Kentän kulmissa toisinaan kasvavat möröt sen sijaan saavat orin huomion joskus heräämään hieman liiaksi. Esteillä ori on kapasiteetikas ja pitkät jalat auttavat sen jopa 130cm esteradoilla yli puhtaasti! Jarren hypyt ovat tasaisen varmoja, eikä se mieti erikoisesteitäkään liiaksi. Jarre luottaa myös aloittelijoihin, jolloin sen oma rohkeus saa aloittelevan ratsastajankin nauttimaan esteiden ylityksestä. Sen sijaan jos Jarre huomaa ratsastajan olevan nukuksissa se käyttää tilaisuutta hyväkseen ja saattaa suhauttaa esteen ohitse. Orin kanssa pärjää pitkälle jo omalla itsehillinnällä ja kurinpidolla ponia kohtaan, jolloin se ei kuumene läheskään niin paljoa hypätessä ja keksi omia temppujaan, kuten ne esteen kiertämiset. Maastossa Jarre on rohkea ja katsoo uusia asioita mielenkiinnolla sen sijaan, että kääntyisi paikoillaan ja ryntäisi takaisin kotiin. Myös maastoesteistä Jarre tykkää paljon, mutta ne ovat sen verran uusi laji orille, että se hyppää esteet vielä vähän hassulla taktiikalla, joka lennättää epävarmimmat ratsastajat maan kamaralle helposti :P Dani on Jarren ensimmäinen jälkeläinen, joten innolla odotamme mitä herran tulevaisuus antaa tullessaan! Jarrella on kisasijoituksia parikymmentä ja lisäksi sille on myönnetty champion arvonimi. Ori on myös 3. palkittu sekä VPA:n että KTK tilaisuuksissa.

e. Jalea Stop
Jalea Stop on positiivinen ilopilleri, ja jos sillä olisi motto, se olisi varmasti: "Elä täysillä." Leaa ei voisi ikinä kutsua itsekkääksi, eikä sillä ole koskaan huonoja päiviä. Lea jaksaa aina vedellä pukkilaukkoja hoitajan päänmenoksi, eikä ole hetkeä, jolloin se ei rasavillittelisi. Sillä on aina jokin uusi kepponen mielessä, eikä kukaan voi välttyä niiltä. Osaksi Lean luonne johtuu varsamaisuudesta, mutta toivottavasti sen elämänhalu ja iloisuus ei koskaan katoa. Kovapäisyydestään huolimatta Leaa on upea ratsastaa, ja se liikkuu pehmein ja tarkoin askelin. Kentällä se on hieman laiskahko, mutta tekee kaiken tarvittavan, ja hyvästä palkasta sitäkin enemmän. Esteillä se menee minkä kavioistaan pääsee, mutta kuuntelee silti ratsastajaansa, ja unohtaa kaiken ympäröivän. Jänöä tammasta löytyy vaikka muille jakaa, ja irtohypytyksessä se onkin jo hypännyt säkäkorkeutensa verran. Samalla siitä löytyy myös tiettyä ponimaista säpsäkkyyttä. Hoitaessa se on aivan erilainen hevonen kuin ratsastaessa. Leaa on helppo käsitellä ja se on kiltti. Kaikesta huolimatta se ei silti sovi varsamaisuutensa takia lasten käsiteltäviksi. Jalealla ei ole vielä muita varsoja Oliverin lisäksi. Villejä sijoituksia ponilta löytyy muutamia.

ii. Rafland Reynyard
ie. Beauty Comet
ei. Stopdon
ee. Jangle Lei

iii. Munter
iie. Nilla
iei. Admiral
iee. Darby

eii. Dasso
eie. Dahlia
eei. Cobtain
eee. Fee-Gain

kuvan © Bracklinn Fell Pony Stud