A.D. Ansa VH11-024-0105

VWY-III

Welsh A tamma, km 119cm, s. 28.05.2010 Suomessa, k. 14.02.2016 (34v), kasv & om. Jannica, koul.taso vaB, 70cm (enn. 1.46,3, 27: 1-3-6, vs. 31 7018v€)

Ansa on nimestään huolimatta aina iloinen ja mukava tamma. Se ei koskaan ole vihainen ja mukautuu hyvin kisapaikankin tohinaan. Se on todella sopeutuvainen ja aina hyvällä tuulella. Toisten ponien kanssa Ansa saattaa joskus kähinöidä, mutta muuten se on täysi kymppi luonteeltaan! Se on myös erittäin nopea oppimaan ja viisas tamma. Hoitaessa Ansa saattaa kiima-aikana hieman luimistella, mutta muuten käyttäytyy esimerkillisesti. Se on mukava hoidettava, seisoo paikallaan ja kuuntelee käskyjä. Päänkin tamma antaa harjata hyvin, ja nostaa kaviot kiltisti. Satulointi ja suitsiminenkin hoituvat helposti. Valjastaessa Ansa saattaa hieman intoilla koska tykkää ajamisesta todella! Ansa pelkää koppiin menoa, joten useimmiten sen kanssa kisoihin lähdetään isommalla porukalla ja otetaan hevosauto, jolloin matkustaminen on kaikille mukavempaa. Myös koppiin Ansan kyllä saa menemään jos varaa sille tarpeeksi aikaa ja herkkuja matkaan. Kaverin perässä Ansa menee koppiin helpommin kuin yksin. Kisapaikalla Ansa on rauhallinen hoitaa, kuten aina, mutta saattaa säikkyä muiden koppeja, joten se kannattaa, jos mahdollista, varustaa joko kopissa tai autossa, tai sitten vuokrata tallipaikka kisojen ajaksi. Kisasuorituksen aikana Ansa on hieman jännittynyt, mutta raviradalla se on kuin kotonaan ja nauttii saadessaan huomiota.

Ratsuna Ansa on muuten mukava, mutta hieman laiskan puoleinen. Tarpeen vaatiessakin siitä kyllä löytyy vauhtia esteradoille ja reippaammille maastoille. Koulu sujuu tammalta hyvin, sen askeleet ovat lisäksi mukavan tasaiset pienillekin menijöille. Ansa on tarkka suorittaja ja taipuu hyvin luontaisesti. Esteillä tamma on osoittautunut todelliseksi suoriutujaksi ja potentiaalia sillä riittää vaikka muille jakaa. Maastossa Ansa on reipas, muttei kuitenkaan yritä ryöstää. Laukkapätkät ovat sen ehdoton suosikki! Ajaessa Ansa on reipas ja tasainen sekä kuuntelee avut hyvin. Ansa tulee toimeen millaisessa laumassa tahansa, ainoastaan kiimojen aikana on ilmassa hieman pientä erimielisyyttä, etenkin jos oripoikia tarhaa kovin lähellä, mitä tietenkin yritämme välttää ainakin kiima-aikoina. Nuorempia kohtaan Ansa on kiltti, siksi se sopii hyvin myös varsojen kaveriksi ennen kuin niitä totutetaan laumaan. Ansa on kovin läheinen toisten kanssa ja mielellään rapsuttelee muiden kanssa. Ansa oikein kutsuu oreja kiima-aikaan, joten voi olla vaikea pysyä tästä nätistä tammasta erossa ;)


Jälkeläiset
18.06.10 r. A.D. Ansapolku (i. Mixed Max)
09.07.10 t. A.D. Ansate (i. A.D. Niitin Osbourne)
01.01.12 o. A.D. Mohawk (i. Mixed Max)
21.04.12 o. A.D. Amour Ami (i. Mixed Max) EV-II
20.06.12 t. A.D. Aranda (i. Fiddle Faddle)
05.11.12 o. A.D. Aventino (i. Fiddle Faddle)
21.05.13 t. A.D. Angelique (i. Fiddle Faddle)

Sukutaulu ja -selvitys

DF's Race The Sky
WA
km 116
Tip-Top (kadonnut)
WA
rt 114
Tipton
WA km 114
Topten Chick
WA rt 121
Ponytime Nightess Night
WA
prt 120
PT-White Wonder
WA mkm 118
Isabelle
WA prt 119
Walesian's Sweet Dream
WA
Ch
km 122
Walesian's Tomas
WA
km 117
Throwstone
WA mvkkkm
Daydream
WA km
Walesian's Mirabell
WA
prn 120
Breakfast
WA prn
Tiny-Toon
WA km


ii. Tip-Top oli raudikko welsh A sektion ori, jonka sivut ovat valitettavasti hävinneet bittiavaruuteen vuosien varrella. Ori on muotovaliona kuitenkin tullut sen verran tutuksi maailmalla, että siitä osaan kertoa melko paljon. Komea 114-senttinen ori kantakirjattiin III palkinnolle ja se on sijoittunut niin näyttelyissä, kuin ratsastuskilpailuissakin (este ja koulu). Topilta jäi tiettävästi vain kaksi jälkeläistä, mutta se on astunut myös paljon tammoja ennen kantakirjausta, joten lopullisesta määrästä ei ole varmaa tietoa. Ori oli luonteeltaan kiltti, mutta vauhdikkuutensa vuoksi ei ollut kuitenkaan mikään lastenponi. Orin suku on virtuaalimaailman eliittiä, kuten loppu sukuselvitys antaa ymmärtää.
ie. Ponytime Nightess Night on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvatti ja meille hyvin tuttu tamma, vaikka sen sivut ovatkin kadonneet ajan myötä. Punaraudikko 120-senttinen tamma oli todella kaunis tamma, jonka luonne ei kuitenkaan käynyt yksiin ulkonäön kanssa, vaan tammaa voisi luonnehtia hankalaksikin. Ratsuna tamma oli vilkas, mutta kyllä sen kanssa pärjäsi aloittelijakin, kunhan napakkuutta löytyi. Poni oli hyvin koulutettu ja rakasti erityisesti uusia tehtäviä koulupuolella. Sillä startattiin myös muutama kenttäluokka, mutta muutoin tamma ei juuri kilpaillut elämänsä aikana. Nikiltä jäi vain yksi varsa.
ei. Walesian's Tomas eli Tomppa oli kimo 117-senttinen poniori, joka pärjäsi kisakentillä ja näyttelyissä mainiosti. Tompalta jäi kolme jälkeläistä, kaksi oria ja tamma.
ee. Walesian's Mirabell oli punaruunikko tamma, johon tutustuin tamman ollessa jo eläkkeellä. Se ei kisannut erityisen paljoa, mutta yksi suurempi voitto siltäkin löytyy koulukisoista ja estekisoista.

Tipton oli hieno, pitkän elämän elänyt ori. Se oli häikäisevän upea jalostusori ja vaikka poni aloitti kisauransa suhteellisen myöhään sai se aikaan potentiaalinsa vuoksi hienon uran estekentillä. Se saavutti kahdessa vuodessa kaiken sen, mihin moni vain uneksui pystyvänsä. Tipton kisasi ensimmäisen vuotensa esteitä menestyksekkäästi, mutta omistajan vaihduttua koulupainotteiseen ori starttasi yhtä suurella menestyksellä koululuokkia. Monien mielestä poni oli kuitenkin kuin luotu esteradoille ja sitä jäätiin kaipaamaan pienten luokkien valopilkkuna. Tipton palkittiin myös kantakirjaan III palkinnolla, monen mielestä orin potentiaali esteillä olisi kuitenkin voinut saada ponin II palkinnolle mikäli kisatuloksia olisi tullut enemmän. Tipton kuoli 20-vuotiaana kotimaassaan Britanniassa ja siltä jäi kaikkiaan 12 jälkeläistä, joista kolme on valioponeja.
Topten Chick on laatuponi, jonka suku pullistelee hienoja yksilöitä. Tamma on kantakirjattu II palkinnolla ja se on kilpaillut pitkän uran rataesteillä helpoissa luokissa. Hyppylahjat ovat periytyneet vahvasti tamman jälkeläisille. Chick oli arvostettu siitostamma kotimaassaan Britanniassa ja sai kaikkiaan kahdeksan varsaa. Siitosura olisi voinut kenties olla pidempikin, mutta tamma valitettavasti menehtyi pian kahdeksannen varsan syntymän jälkeen.
PT-White Wonder on Adinan edeltäjän Ponytimen kasvattiponeja ja Jannicalle erittäin tuttu ori. Mustankimo ori oli säkäkorkeudeltaan 117cm. Luonteeltaan ori oli pienestä koostaan huolimatta hyvin itsetietoinen ja tarvitsi melko kokeneen ratsastajan. Ratsuna ori osasi olla vauhdikas, mutta keskittyi kuitenkin esteradoilla kooten useamman kymmentä sijoitusta. Orin hyppytekniikan ollessa kohdillaan myös jälkeläisiä riitti ja tuomarit toisensa jälkeen kehuivat ponin orileimaa ja liikkeitä näyttelyareenoilla. Ori palkittiin myös welshien laatuarvostelussa II palkinnolla. Wonderilta jäi kolme rekisterissä olevaa jälkeläistä ja lukuisia muita.
Isabelle oli Adinan tuontiponeja menneiltä vuosilta. Tammalta on jäänyt Adinan aikana kaksi varsaa, jotka molemmat ovat tehneet omalta osaltaan historiaa welshponien jalostuksessa. Isabelle oli punarautias tamma, säkäkorkeutta neidolta löytyi 119cm:n verran. Luonteeltaan tamma oli kiltti, vaikkakin hieman meneväinen. Se keräsi paljon ruusukkeita esteradoilta ja myös muutaman valjakkoajosta. Ratsuna tamma oli kuuliainen ja reipas, kisaradoilla erittäin tunnettu kotimaassaan ja hieman Suomessakin. Näyttelyissä tuomarit ihastuivat tammaan aina lähes poikkeuksetta ensi silmäyksellä. Jalostuksessa tamma ei kuitenkaan jostakin syystä yltänyt kovin suureen suosioon. Kisasaavutuksista suosio ei kuitenkaan voinut jäädä kiinni, sillä tamman kisaura oli enemmän tai vähemmän tasaisen hyvä.

Throwstone oli erikoinen mustanvoikonkimo ori. Se tuotiin Suomeen 10-vuotiaana ja ori kisasi rataesteitä 90cm luokassa. Koulukisoissakin ori menestyi mukavasti helppoon B:en saakka. Luonteeltaan Throw oli innokas ja pirteä, aina pilke silmäkulmassa. Kisoista ori keräsi ruusukkeen toisensa perään, näyttelyissä se esiintyi hieman vaatimattomammin, mutta keräsi silti muotovalion sertit itselleen. Ori kantakirjattiin 7-vuotiaana II palkinnolla. Throw on tunnettu paitsi hyvästä hyppytekniikastaan myös sen kaiken kapasiteetin periyttämisestä. Orilta ei kuitenkaan jäänyt kuin nelisenkymmentä varsaa, koska omistaja oli erittäin tarkka sen käytöstä.
Daydream oli kaunis kimotamma, joka muutti synnyinmaastaan Belgiaan. Isokokoinen tamma oli luonteeltaan kiltti ja helppo käsitellä, ratsuna se oli kuitenkin hieman haastava. Osaavien ratsastajien kanssa poni kuitenkin kisasi jopa vaativa B luokkaan asti ja kokosi tuolta tasolta jopa 40 sijoitusta. Welshien laatuarvostelussa tamma palkittiin II palkinnolla ja siltä jäi viisi hienoa varsaa, joista miltei kaikki loistavasti menestyneitä ja tuottaneet tammalle jalostusarvokirjaimen A.
Breakfast oli upea punaruunikko ori, joka muutti Britanniasta Suomeen vuonna 2007. Brittiori edustaa huippuhyvää sukulinjaa ja se on itsekin tehnyt loistokkaan uran kouluratsastuksen saralla. Eipä siis ole ihme, että ori on ollut kysytty siitosponi ja suosiota kasvattavat entisestään muotovalion arvonimi sekä lukuisat voitot näyttelyistä. Ori on kantakirjattu III palkinnolle ja se on jättänyt kymmenen jälkeläistä. Breakfast tunnettiin myös pippurisesta luonteestaan ja tietenkin hienoista liikkeistään. Orin nimi sukutaulussa tuo ehdottomasti hyvää valuuttaa, etenkin kun on kyse hieman tuntemattomamman ponin talentista Suomessa.
Tiny-Toon on tuotu Suomeen 2006 ja brittiläinen poni edustaa suurta osaa sen ajan käyttötammoista. Tammalla oli kapasiteettia, joten ihmeteltäväksi jää miksi sen kisaura tyssäsi niin lyhyeen. Tammalta jäi neljä varsaa ja se on upealiikkeinen neito. Riding-luokissa tamma pärjäsi hienosti, eikä se in hand-luokissakaan jäänyt yhtään huonommaksi. Nuorempana tammalla kisattiin muutamia este- ja koululuokkia, mutta jostakin syystä kisaura jäi siihen. Kapasiteettiaan tamma kuitenkin on jättänyt nähtävästi varsoilleen, sillä kaksi sen varsoista on kisannut menestyksekkäästi esteitä ja koulua.

VWY-III 31.10.13 (35p)

VPA Cup sijoitukset 6kpl
30.04.14 - helppo - 2/40 - kutsu
30.07.14 - 60cm - 2/18 - kutsu
30.10.14 - 70cm - 1/16 - kutsu
28.02.15 - 60cm - 3/10 - kutsu
30.06.15 - va B - 1/9 - kutsu
30.10.15 - he A - 1/12 - kutsu

KRJ sijoitukset 21kpl
23.06.14 - va B - 2/50 - Vennamo
01.07.14 - va B - 5/30 - Nuppula
04.07.14 - va B - 3/30 - Nuppula
26.09.14 - va B - 4/40 - Hestia
03.10.14 - va B - 4/100 - Stal Lycan
11.01.15 - va B - 6/50 - Holmberg
11.01.15 - va B - 9/100 - Aittohaara
14.01.15 - va B - 2/100 - Aittohaara
15.01.15 - va B - 10/100 - Aittohaara
20.01.15 - va B - 3/100 - Aittohaara
01.02.15 - va B - 5/30 - Fifth Bridge Ponies
02.02.15 - va B - 2/30 - Fifth Bridge Ponies
08.02.15 - va B - 1/30 - Fifth Bridge Ponies
10.06.15 - va B - 2/30 - Rohkelikko
03.11.15 - va B - 7/50 - Tuikun talli
09.11.15 - va B - 3/50 - Tuikun talli
10.11.15 - va B - 3/50 - Tuikun talli
11.11.15 - va B - 4/50 - Tuikun talli
17.11.15 - va B - 5/50 - Tuikun talli
11.01.16 - va B - 1/30 - Fiktio
15.01.16 - va B - 1/30 - Fiktio

Villit sijoitukset 52kpl
20.06.11 - helppo C - 2/98 - Icon
23.06.11 - helppo C - 6/97 - Icon
25.06.11 - helppo C - 1/98 - Icon
26.06.11 - helppo C - 8/70 - Muisto
27.06.11 - helppo C - 3/97 - Icon
29.06.11 - helppo C - 9/97 - Icon
20.07.11 - KN Special - 1/9 - Ponipallero
25.09.11 - helppo B - 2/37 - Dressur
15.10.11 - helppo B - 5/30 - Ivory
30.10.11 - helppo B - 1/7 - Adina
31.10.11 - helppo B - 4/29 - Halloween
26.11.11 - helppo A - 5/26 - Riekkujat
16.01.12 - helppo A - 4/37 - Riekkujat
01.02.12 - helppo A - 2/7 - Susikallio
27.02.12 - helppo A - 3/30 - Neidonkylän Kartano
18.03.12 - helppo A - 1/39 - Team Riekkujat
06.05.12 - helppo A - 3/17 - Yemene
07.05.12 - helppo A - 4/17 - Yemene
08.05.12 - helppo A - 2/17 - Yemene
06.07.12 - helppo B - 2/9 - Kukkakeppi
30.09.12 - KN Special - 3/47 - Morinna
02.12.12 - helppo A - 1/59 - Takkuinen
24.05.13 - vaativa B - 4/18 - kutsu
01.06.13 - vaativa B - 1/33 - kutsu
15.09.13 - vaativa B - 2/15 - kutsu
12.11.13 - vaativa B - 3/19 - kutsu
07.02.14 - vaativa B - 1/10 - kutsu
17.02.14 - vaativa B - 2/9 - kutsu
20.02.14 - vaativa B - 1/5 - kutsu
18.01.15 - vaativa B - 4/17 - kutsu
08.02.15 - vaativa B - 2/15 - kutsu
15.02.15 - vaativa B - 1/11 - kutsu
03.05.15 - helppo A - 1/18 - kutsu

25.10.10 - 40cm - 1/10 - Kultauni
09.11.10 - 40cm - 4/61 - Kultahuisku
16.11.10 - 40cm - 3/89 - Hillamäki
19.12.10 - 40cm - 8/98 - Hira
01.07.11 - 40cm - 3/118 - Icon
02.07.11 - puomit - 5/33 - Alegre
30.10.11 - 50cm - 2/7 - Adina
21.12.11 - 50cm - 4/23 - Pakkasaurinko
12.02.12 - 50cm - 1/5 - Mansikkamäki
10.03.12 - 50cm - 4/64 - Encore
26.03.13 - 60cm - 2/31 - kutsu
31.05.13 - 60cm - 3/30 - kutsu
03.06.13 - 60cm - 2/30 - kutsu
26.06.13 - 60cm - 5/30 - kutsu
25.08.13 - 60cm - 4/21 - kutsu
05.10.13 - 60cm - 2/6 - kutsu
13.02.15 - 70cm - 2/5 - kutsu

23.12.11 - tuttari - 2/8 - Ahmavaara
15.08.13 - kenttä - 2/22 - kutsu

VRER ravit
08.12.11 - 2/5 - 2.23,1 - Derby Racing Team
27.12.11 - 4/7 - 2.24,6 - Starberry
08.01.12 - 3/9 - 2.22,7 - Starberry
28.02.12 - 4/12 - 2.19,4 - Savitaival
29.02.12 - 4/8 - 2.21,3 - Kiin Kartano
12.03.12 - 5/10 - 2.26,5 - Kind Trotters
29.03.12 - 6/12 - 2.22,2 - Starberry
04.04.12 - 8/12 - 2.24,0 - Starberry
14.04.12 - 1/5 - 2.22,6 - Derby Racing Team
24.04.12 - 3/13 - 2.27,6 - Derby Racing Team
29.09.12 - hll - Narrilaiva
16.10.12 - 3/4 - 1.59,0 - Namer
25.10.12 - 8/8 - 2.24,0 - Namer
26.10.12 - 6/8 - 2.15,2 - Namer
27.11.12 - 2/7 - 2.13,6 - Starberry
02.12.12 - 4/9 - 2.13,1 - Namer
25.02.13 - 7/7 - 1.51,8 - Ikirouta
19.03.13 - 3/12 - 1.46,3 - Ikirouta
10.07.13 - 6/10 - 1.51,4 - Maunola
20.07.13 - 2/14 - 1.48,1 - Maunola
31.07.13 - 8/8 - 1.49,6 - Maunola
25.08.13 - 6/10 - 1.58,8 - Aken ravitalli

kuvan © Flydon Stud