Mad About You AD "Aston" VH11-017-0599


SHLA-III

Shetland ori, trn 102.5cm, 01.07.2011 - 08.09.2016 (32v), kasv & om. Jannica
Koul.taso heB, re 40cm (850ve).

Aston on mukava oripoika, joka viihtyy seurassa kuin seurassa. Sillä on ihana luonne hoitaessa, vaikka se omaa kyllä shettismäistä päättäväisyyttäkin toisinaan. Ori on helppo hoitaa, joskin kavioiden puhdistus vaatii hieman napakkuutta hoitajalta, ettei ori vedä kaviotaan pois käsistä. Taluttaessa ori on kiltti ja myös kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta. Se on oikea halinalle, joka pitää pitkistä hoitohetkistä tutun ihmisen kanssa ja kerjää huomiota sitä vaille jäädessään. Tuttujen tarhakaverien seurassa Aston on rauhallinen, eikä turhia komentele. Hoitotoimenpiteet sujuvat myös kiltiltä orilta erinomaisesti, joten Aston on tottunut ja rauhallinen kengittää, klipata, raspata ja käsitellä vieraassa ympäristössä. Myös eläinlääkärin käynnit ja klinikkareissut sujuvat hyvin. Traileriin Aston menee hyvin ja matkustaa kiltisti sekä yksin että porukassa. Kisapaikoilla Aston voi alkuun olla hieman innokas, mutta tasoittuu pian, kunhan se laitetaan heti verryttelyssä töihin. Pesut ja astutusreissut ovat myös orin kanssa yksinkertaisia.

Ratsuna Aston on reipas ja kuuntelee apuja erinomaisesti. Pysähdykset ovat pikkuorille hieman haastavia, se kun ei millään malttaisi seisoa aloillaan. Aston on luotettava ratsu kentällä ja maastossa, mutta saattaa innostua pukittelemaan vauhdin kasvaessa maastoretkellä. Myös esteillä ori voi toisinaan innostua pukittelemaan ja se myös kuumenee hypätessä hieman. Ori on maastovarma, joskin sillä on käyty kovin vähän maastossa yksinään juuri vauhdikkuudessa esiintyvän pukittelun vuoksi. Astonilla on hyvä työmotivaatio ja se on herkkä avuille. Kouluratsuna Aston osaa perusasiat ja hieman enemmänkin ohjasajopuolella. Iästään huolimatta Aston on varsin viriili mies, eikä ikä ole kuin numeroita sitä ratsastaessa. Toki orin ikää pitää jo vähän huomioida, etenkin jos on kovin kovat pakkaset tai hellepäivä, koska se ei palaudu tai lämpene enää samalla tavoin kuin nuorempana. Ajaessa ori on rauhallinen, mutta sillä ei ole koskaan startattu virallisissa raveissa tarvittavan innon puuttuessa kilpailemiseen.


05.04.12 o. Ruususen Primum (e. M.L. Liptonfree)
26.05.12 t. Ruususen Nerovny (e. M.L. Liptonfree)
01.07.12 o. Ruususen Crazy of You (e. M.L. Liptonfree)
09.04.13 t. A.D. Lina's Luce Della Luna (e. P.P. Phalélina's)

A.D. Magic Attitude
m 104cm
KTK-III, KRJ-III, YLA2, Ch, ERL III, VPA-2, SHLA-II
80 sij.
Magic Minstrel
rtkm 102cm
YLA3, Vir MVA Ch
Lord Star
km 102
Wera II
rtkm 104
Rosenwayn Dimona
mrn 106cm
YLA3
Rosenwayn Charlie Black
rtkrj 106cm
Diamond's Kelley
rt 101cm
A.D. Madison
rt 101cm
KTK-III, YLA2, SHLA-III, VPA1
60 sij.
JW's Jordgubbe RS Pardon
rt 105cm
Ruusu's Nougat
A.D. Beata's Madicken
trn 106.5cm
Asterix of the White Prince
rnkm 107cm
YLA3
Hearty Beata
rtkrj 106cm


iii. Lord Star oli 102-senttinen, kimo satuponi. Sillä oli jokseenkin ruunamainen luonne, mikä ei aina ollut hyväksi kisakäytössä. Hyvän luonteensa ja rakenteensa ansiosta Lord hyväksyttiin jalostukseen ja sitä käytettiinkin varsin paljon. Ori menehtyi kotilaitumellaan ollessaan 25-vuotias.
iie. Wera II, rautiaankimo 104-senttinen shetlanninponitamma oli hevosperheen nuoren pojan ensimmäinen ratsu. Tamma oli luonteeltaan todella lempeä lapsia kohtaan, mutta se keksi toisinaan jekkuja aikuisille, jotka sitä käsittelivät. Wera osallistui muutamiin lähitallin kouluratsastuskisoihin omistajansa kanssa. Tamma sai muutaman varsan, joista Magic Minstrel menestyi parhaiten. Wera jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana sen liukastuttua pahasti tarhassa.
iei. Rosenwayn Charlie Black oli nimestään huolimatta rautiaankirjava ori. Se kilpaili yleispainotteisesti kohtuullisella menestyksellä. Säkäkorkeutta tältä ponilta löytyi 106 senttiä. Ori oli luonteeltaan melkoinen veijari, muttei kuitenkaan erityisen hankala käsitellä. Se eli koko elämänsä ajan kasvattajallaan Rosenwayssa.
iee. Diamond's Kelley oli raudikko 101-senttinen vauhdikas tamma, joka kilpaili helppoja koululuokkia. Kelly oli luonteeltaan erittäin helppo ja miellyttäväluonteinen tamma, jonka kanssa oli ilo työskennellä. Kilpaillessaan tamma oli energinen ja voitonhaluinen, jonka ansiosta poni olisi varmasti pärjännyt myös raviponina. Kellyltä jäi kaksi varsaa, joista Rosenwayn Dimona on YLA3-palkittu.

eii. RS Pardon oli rautias isokokoinen shetland ori, jolta jäi kolme jälkeläistä. Ori oli yleispainotteinen, mutta kilpaili kuitenkin pääasiassa helppoja koululuokkia. Ori kokeili myös raviuraa, mutta ilmeisesti hyvin pian kävi selväksi, etteivät raviponin hommat olleetkaan Rassua varten, siltä ei nimittäin löytynyt minkäänlaista voitontahtoa. Kouluradoilla ori oli kuitenkin elementissään ja ehti urallaan voittaa ainakin kolme isompaa kilpailua.
eie. Ruusu's Nougat eli Nuget oli luonteeltaan rauhallinen, kiltti ja ihmisrakas. Tamma tuli erittäin hyvin toimeen etenkin lasten kanssa ja toimi paitsi kotonaan myös kaikenlaisissa tapahtumissa talutusponina. Kokeneempien ratsuna Nuget oli energinen ja hyvä ratsastaa. Tamma toimi koko ikänsä perheen harrastusratsuna sekä terapiaponina omistajan kehitysvammaiselle tyttärelle tämän lapsuusiän. Sen jälkeen Nugetilla teetettiin kolme varsaa, joiden ansioituneen hoidon jälkeen se sai jäädäkin jo eläkkeelle ratsun hommista.
eei. Asterix of the White Prince asui Adinassa muutamia vuosia ennen kuin muutti eläkekotiinsa viettelemään ansaittuja lomapäiviä. Prinssi oli helppo käsitellä ja luonteeltaan rakastettava. Prinssi tunnettiin reippaana esteponina, joka innostuessaan saattoi heittää muutaman ilopukinkin! Poni sijoittui erinomaisesti ratsastusurallaan koulussa ja esteillä ja osallistui myös muutamiin kenttäkilpailuihin. Myös näyttelyissä ruunikonkimo ori menestyi hienosti. Prinssiltä jäi muutamia jälkeläisiä, jotka ovat sijoittuneet paitsi näyttelykehissä myös ratsuina. Vielä on pakko hehkuttaa oriin erinomaisia lausuntoja, joiden mukaan sillä on lihaksikas runko ja se kantaa itsensä hyvin kaikissa askellajeissa. Ori sai myös kiitosta koulukentillä pitkistä askeleista ja hienoista ravilisäyksistään. Ori palkittiin vanhemmalla iällä kisasaavutuksistaan YLA3-palkinnolla.
eee. Hearty Beata oli Adinan kantatamma, joka saapui meille ihan ponikasvatuksen alussa. Beata oli kirjava suurikokoinen ponitamma, joka omasi kympin luonteen ja näyttelyissä kehuttavan rotuleiman. Tamma omasi myös muuten mainion rakenteen ja hyvät askellajit. Beata sijottui hyvin sekä näyttelykehissä että kouluratsuna. Beatalta jäi kolme hienoa varsaa.
© Jannica & CC.

25.02.13 - SHLA-III - 25-17-30-1-6-0 = 79p

VPA Cup sijoitukset 2kpl
30.03.14 - helppo D - 1/18 - kutsu
30.08.14 - helppo C - 3/32 - kutsu

Villit sijoitukset 14kpl
01.05.12 - helppo C - 2/44 - Karhusuo
10.08.14 - helppo C - 2/18 - kutsu
28.09.14 - helppo C - 5/25 - kutsu
30.11.14 - raviohjelma - 1/5 - kutsu
01.01.15 - helppo C - 3/20 - kutsu
25.12.15 - helppo B - 4/29 - kutsu
29.08.16 - helppo C - 1/2 - kutsu

04.09.11 - irtoh. 50cm - 1/21 - Alegre
11.08.14 - 40cm - 2/6 - kutsu
18.08.14 - 40cm - 3/16 - kutsu

25.03.14 - poniravit - 1/2 - kutsu
20.05.14 - poniravit - 1/2 - kutsu
31.01.15 - poniravit - 5/25 - kutsu

29.08.16 - ohjasajo - 1/2 - kutsu

kuvat © Stutteri Stjernen