Dashantic AD "Dasse" VH11-017-0435

VPA1, SHLA-II

Shetlanninponi ori, rnkrj 102.5cm, s. 01.11.2010 Suomessa, k. 18.11.2016 (35v), kasv. Jannica, om. Jannica, koul.taso HeA, 70cm, enn. 2.21,6 (vs. 42 805v€)

Dasse on kiltti hoitaa ja erittäin lapsirakas. Tämä poniori sopiikin hyvin aloitteleville hoitajille. Saattaa hieman isotella "isommille" hoitajille, muttei kuitenkaan koskaan ole mitään tehnyt. Hoitaessa ori on kohtuullisen kiltisti, eikä sitä tarvitse välttämättä sitoa kiinni. Antaa kaviot hyvin ja on kiltti varustaa, jos nyt pientä pään nostelua ei oteta huomioon, joka ei kestä muutamaa sekuntia kauempaa. Taluttaessa Dasse on hieman laiska, mutta ruohotupsut saavat siihen mukavasti vauhtia kesäkaudella. Lastaus on helppoa tälle herralle, sillä se ei pelkää ahtaita tai pimeitä paikkoja. Oria ei tarvitse edes lahjoa mitenkään, se odottaa vain uutta paikkaa mistä köpötellä ulos pimeästä kärrystä. Kisapaikalla Dasse on hieman hermostunut, mutta kisat ovat menneet siitä huolimatta yleensä hyvin mikäli ratsastaja on varma. Toisten kanssa Dasse tulee toimeen hyvin ja sitä voidaan tarhata niin orien kuin ruunienkin kanssa. Tarhasta ori antaa hyvin kiinni, eikä sitä tarvitse laitumeltakaan jahdata pitkiä aikoja. Juoksuttaessa Dasse on suhteellisen helppo, eikä yleensä keksi mitään kommervenkkejä. Ohjasajaessa ja ajaessa Dasse on meneväinen, muttei kuitenkaan kuskaile ohjastajia. Klippaukseen, kengitykseen ja eläinlääkärin käynteihin tämä vanha herra on jo sen verran tottunut, ettei se korviaan lotkauta mokomille toimenpiteille. Raspaus on tosin orille vähän epämieluista, joten se raspataan yleensä rauhoitettuna.

Ratsuna Dasse on kiltti, mutta vaatii melkoisen kovat pidätteet esteillä menevyytensä vuoksi. Se tottelee avut kuitenkin hyvin eikä tavallisesti riehaannu maastossakaan. Erityisesti ori rakastaa rentoja maastoreissuja, mutta uudet haasteetkin ovat sen mieleen kouluratsastuksen saralla! Ori ei sinänsä ole säikky, mutta saattaa esimerkiksi talvella säpsähtää pahastikin maneesin katolta alas putoavia lumia kyyditen varomattoman selässä olijan kiitolaukkaa toiseen päähän maneesia. Koulupuolella Dasse on enemmänkin laiskahko kuin menevä ja huonolle päälle sattuessaan ori osaa kyllä testailla jumittamalla. Raipan kanssa avustettuna Dasse kuitenkin liikkuu reippaasti eteen. Ori vaatii ikänsä vuoksi huolelliset verryttelyt, että pääsee eroon alkujäykkyydestään. Ikäänsä nähden ori on kuitenkin loistokunnossa, eikä jää nuoremmista jälkeen edes maastossa tai esteradalla! Pienellä avustuksella Dasse suorittaa helposti helppo A:n tehtävät ja osaa kulkea oikein hyvin muodossa. Ravissa ja laukassa Dasse saattaa innostua kilparadalla, joten sen kanssa on hyvä olla siellä vähän tarkempana. Ori rakastaa kouluratsuna erityisesti vaativampia tehtäviä ja pääsee oikeuksiinsa vasta väistöjä vaikeammissa tehtävissä. Ikää kun on tullut lisää, myös vaativat tehtävät alkavat sujumaan, onhan niitä sentään harjoiteltu jo vuosikymmeniä!

Esteillä Dasse ei malttaisi millään rauhoittua, vaan paahtaa turpa ilmassa koko radan. Se on reipas, mutta kuitenkin pysyy käsissä helposti. Puomeilla ja pikkuesteillä Dasse ei oikein jaksaisi keskittyä ja ajautuu helposti näistäkin tehtävistä lintsaamaan, ellet ole tarkkana! Treenatessa orin kanssa on hyvä harjoitella erityisesti johtavia ohjasotteita, koska orilla on tapana mennä esteiden ohitse vauhdin kasvaessa. Sarjat ovat pikkuiselle orille vähän vaikeita, mutta toisinaan niidenkin välillä on hyvää jumppaa vähän vaikka pukitella! Päättäväisellä asenteella ori on mainio valinta isommillekin esteradoille ja siltä ylittyvät iästä huolimatta vielä 70cm esteradat! Noin isot estesuoritukset vaativat jo ratsukolta vauhtia. Maastoesteillä Dasse on vähän jännittynyt yksin, kaverien kanssa se suoriutuu melkoisen hyvin. Muutoin maastoillessa Dasse on hyväkäytöksinen, eikä pelkää yllättäviäkään tilanteita. Uittamisesta Dasse pitää myös, mutta sillä on paha tapa ryntäillä rannasta veteen ja takaisin rantaan, jonka vuoksi ori ei välttämättä kuulu leiriläisten suosikkeihin.

Näyttelykehässä ja kilpailuissa ori on hyvin käyttäytyvä herrasmies, joka myös lastautuu erinomaisesti ajoneuvosta huolimatta. Se ei aiheuta stressiä matkustaessaan kaverinkaan kanssa. Varustaessa Dasse saattaa olla hieman hermostunut vieraassa ympäristössä, joten sitä varten on hyvä varata karsina tai kunnostaa poni autossa. Verryttelyssä ori esiintyy mieluusti tammoille, eikä varsinkaan keväisin kilpailemisesta tahdo tulla mitään. Radallakin keskittyminen saattaa herpaantua, jos lähistöllä on tammoja, mutta topakan ratsastajan kanssa pikkuponi yltää kyllä kelposuoritukseen.


Jälkeläiset
27.08.11 o. Hopearinteen Fancy Wilper
15.07.12 t. Dramatic Queen CHL
13.02.13 t. Funny's Berry

Sukutaulu ja -selvitys

RSB Volcano
rtpäis 103.5cm
KTK-II, KRJ-IV, YLA2, Vir MVA Ch, VPA-2, SHLA-II, MSY-B, MSY-P
92 villiä sijoitusta
Phataruka
rtkm 107cm
KTK I, Vir MVA Ch, YLA3, VPA-2
Buvetier d'Aunou
Sugar Frosting
Little Child of Valentine
km 103cm
Fynan Frenin
Cymbelines Andromada
A.D. Dimonan Roxette
mrn 102cm
VPA-3
51 villiä sijoitusta
A.D. Shannon
prn 98cm
LJP-III
Saffran
rtkm 90cm
Al Capone
km 93cm
Rosenwayn Dimona
mrn 106cm
YLA3
Rosenwayn Charlie Black
rtkrj 106cm
Diamond's Kelley
rt 101.9cm


ie. Little Child of Valentine on ollut nuorena suuren shetland-tilan kasvatteja ja tottunut sen vaatimattomaan elämään. Se oli pienikokoinen, vain 103-senttinen. Ponilla on valjakkoajosta muutamia tuloksia, mutta ratsastuskisoissa sitä ei koskaan nähty, syynä tähän oli varmasti ponin pieni koko, joka hankaloitti sopivan kilparatsastajan löytymistä. Näyttelyissä tamma on palkittu hyvin. Jälkeläisiä tammalle on kertynyt kahdeksan kappaletta. Luonteeltaan "Lilli" oli vilkas, energinen, kiltti ja ihmisrakas. Suosittuja ominaisuuksia kaikki varsoja hankkiessa ja myös tamman hyvä rakenne on jälkeläisille kiistatta periytynyt, joka voidaan jo Vekunkin kohdalla todeta paikkaansa pitäväksi ominaisuudeksi.

iii. Buvetier d'Aunou oli kimo 107-senttinen poniherra, joka omasi ihanan luonteen eikä ollut pätkääkään orimainen. Buv omasi hienon hyppytyylin ja orilla onkin plakkarissaan lähes 50 sijoitusta. Kouluakin orilla on kisattu, mutta siihen ori ei oikein ollut omiaan. Näyttelyissä Buv on pärjännyt myös ja sai useamman sijoituksen kehästä. Buv on Ruotsin tuontiponi ja se myyttiin Suomeen kisauran loputtua siitoskäyttöön. Suomessa orilla onkin viisi jälkeläistä, joista Phatarukan lisäksi toinen huippuori.
iie. Sugar Frosting oli kimo ponitamma, joka on myös Ruotsissa syntynyt. Se oli luonteeltaan melko haastava, josta johtuen tammalla ratsastivat ainoastaan kokeneet, etenkin esteradalla. Esteiltä tammalla on useita kymmeniä sijoituksia, koulussa tamma ei pärjännyt. Näyttelykehästäkin Sugarilla on hyviä tuloksia. Tamma lopetettiin 25-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi eikä siltä jäänyt kuin yksi varsa.
iei. Fynan Frenin oli 104-senttinen rautiaankimo jalostusori. Se ei juuri kilpaillut, mutta esittäytyi erilaisissa show-tapahtumissa. Luonteeltaan ori oli vekkulimainen ja sen vuoksi välillä hieman vaikea, vaikka se ei ollut millään tavalla ilkeä. Frenin sai kaikkiaan reilut parisataa jälkeläistä. Ori lopetettiin 22-vuotiaana.
iee. Cymbelines Andromada oli varsin sympaattinen, 99-senttinen pikkutamma. Sitä käytettiin jonkin verran valjakkoajossa, mutta myös lasten talutusratsuna. Myöhemmällä iällä "Mada" siirtyi siitostammaksi suureen shetlanninponisiittolaan, missä se sai seitsemän jälkeläistä. Tamma oli luonteeltaan leppoisa ja ihmisrakas.

eii. Saffran oli Adinan rautiaankimo jalostusori. Se kilpaili jonkin verran yleispainotteisesti, mutta pienen kokonsa (säkäkorkeutta vain 90 senttiä) vuoksi sille oli vaikea löytää sopivaa kuskia. Luonteeltaan Saffran oli hieman häseltäjä, mutta kuitenkin kiltti sellainen. Ori kävi muutamissa näyttelyissä ja sai siellä kiitosta rodunomaisuudestaan.
eie. Al Capone herätti aina hieman kummastusta, sillä oli nimestään huolimatta tamma. Se ostettiin Adinaan kilpailukäyttöön, mutta loukkaantumisen vuoksi "Capri" siirtyi pian siitostammaksi. Väriltään tämä 93-senttiä korkea pikkutamma oli kimo. Luonteeltaan se oli hieman herkkähipiäinen, joten sen kanssa oli toimittava ehdottoman rauhallisesti ja johdonmukaisesti.
eei. Rosenwayn Charlie Black oli nimestään huolimatta rautiaankirjava ori. Se kilpaili yleispainotteisesti kohtuullisella menestyksellä. Säkäkorkeutta tältä ponilta löytyi 106 senttiä. Ori oli luonteeltaan melkoinen veijari, muttei kuitenkaan erityisen hankala käsitellä. Se eli koko elämänsä ajan kasvattajallaan Rosenwayssa.
eee. Diamond's Kelley oli raudikko 101-senttinen vauhdikas tamma, joka kilpaili helppoja koululuokkia. Kelly oli luonteeltaan erittäin helppo ja miellyttäväluonteinen tamma, jonka kanssa oli ilo työskennellä. Kilpaillessaan tamma oli energinen ja voitonhaluinen, jonka ansiosta poni olisi varmasti pärjännyt myös raviponina. Kellyltä jäi kaksi varsaa, joista Rosenwayn Dimona on YLA3-palkittu.

SHLA-III 25.01.13 (79.5p)
SHLA-II 15.12.15 (87p)
VPA1 29.02.16 (94p)

VSN näyttelyt
01.09.13 - 29.5p - tuom. Cannabia | Huvitus

Adinan oripäivät
28.02.14 - AD I - 9-9-10-6-10 = 44p

VPA Cup sijoitukset 9kpl
30.01.14 - 60cm - 3/25 - kutsu
24.08.14 - helppo A - 3/28 - kutsu
30.09.14 - 50cm - 2/7 - kutsu
30.09.14 - me 50cm - 2/7 - kutsu
30.10.14 - me 50cm - 3/15 - kutsu
30.10.14 - he A - 4/27 - kutsu
30.11.14 - va B - 2/38 - kutsu
30.11.14 - 60cm - 2/10 - kutsu
30.11.14 - me 50cm - 2/5 - kutsu

Villit sijoitukset 63kpl
23.06.11 - helppo C - 9/98 - Icon
12.07.11 - raviohjelma - 1/28 - Mįrcius
10.08.11 - helppo C - 6/40 - Crimson
10.09.11 - helppo C - 4/19 - Satulinna
11.09.11 - helppo C - 2/16 - Satulinna
27.09.11 - helppo C - 2/42 - Netlecross
02.10.11 - helppo C - 3/54 - Cavalier
22.12.11 - helppo B - 4/28 - Pakkasaurinko
23.01.12 - helppo B - 2/7 - Korpisuo
01.02.12 - helppo B - 1/10 - Susikallio
02.02.12 - helppo B - 2/10 - Susikallio
15.02.12 - helppo A - 9/94 - Eftalia Ponies
17.02.12 - helppo A - 2/94 - Eftalia Ponies
01.06.12 - helppo A - 1/16 - Kalasz Sporthorses
01.09.12 - helppo A - 1/35 - Peikonjoki
02.12.12 - helppo A - 7/59 - Takkuinen
20.03.13 - helppo A - 3/18 - kutsu
13.06.13 - helppo A - 1/30 - kutsu
20.08.13 - helppo A - 2/29 - kutsu
10.09.13 - helppo A - 5/30 - kutsu
27.09.13 - helppo A - 2/21 - kutsu
03.10.13 - helppo A - 2/30 - kutsu
11.12.13 - helppo A - 3/30 - kutsu
14.12.13 - helppo A - 6/73 - kutsu
21.12.13 - helppo A - 3/27 - kutsu
03.02.14 - helppo A - 2/67 - kutsu
07.02.14 - helppo A - 1/16 - kutsu
19.02.14 - helppo A - 1/9 - kutsu
20.02.14 - helppo A - 2/9 - kutsu
26.04.14 - helppo A - 2/10 - kutsu
15.06.14 - helppo A - 2/10 - kutsu
22.06.14 - helppo A - 8/69 - kutsu
28.06.14 - helppo A - 6/42 - kutsu
28.07.14 - helppo A - 2/34 - kutsu
24.08.14 - helppo A - 3/28 - kutsu
30.11.14 - helppo A - 4/28 - kutsu
25.06.11 - irtoh. 50cm - 1/3 - Latu
04.07.11 - 40cm - 3/118 - Icon
21.07.11 - ristikko - 3/10 - Ponipallero
24.07.11 - ristikko - 1/2 - Adina
31.07.11 - puomit - 1/1 - Adina
30.06.12 - 50cm - 3/29 - Breawa
20.10.12 - 50cm - 3/10 - Hirmula
05.04.13 - 50cm - 1/7 - kutsu
07.04.13 - 50cm - 1/29 - kutsu
07.04.13 - 50cm - 2/9 - kutsu
21.05.13 - 60cm - 1/7 - kutsu
13.07.14 - 60cm - 1/14 - kutsu
25.10.14 - 60cm - 2/20 - kutsu
20.11.14 - 60cm - 1/40 - kutsu
30.11.14 - 60cm - 1/5 - kutsu
28.03.13 - me 40cm - 4/60 - kutsu
25.09.13 - ravit - 3/9 - kutsu
31.10.13 - valjakkoajo - 1/12 - kutsu
20.07.14 - valjakkoajo - 1/3 - kutsu
18.10.14 - valjakkoajo - 1/2 - kutsu
01.12.14 - kenttä - 1/2 - kutsu

KRJ sijoitukset 9kpl
09.01.16 - he A - 2/30 - Fiktio
11.01.16 - he A - 1/30 - Fiktio
12.03.16 - he A - 1/40 - Fiktio
20.03.16 - he A - 2/40 - Fiktio
22.03.16 - he A - 6/40 - Fiktio
23.03.16 - he A - 5/30 - Brunhill
25.03.16 - he A - 6/40 - Fiktio
15.04.16 - he A - 6/60 - Haavelaakso
16.04.16 - he A - 7/60 - Haavelaakso

ERJ sijoitukset 4kpl
05.11.14 - 60cm - 2/24 - Niininki
05.11.14 - 60cm - 2/24 - Niininki
07.01.15 - 60cm - 7/50 - Holmberg
28.01.16 - 70cm - 4/30 - Team Fallacy

VRER ravit
27.11.11 - 1/8 - 2.58,1 - Lita Racehorses
08.12.11 - 2/7 - 2.55,4 - Derby Racing Team
17.12.11 - 3/6 - 3.13,3 - Kiin Kartano
22.12.11 - 3/16 - 3.18,9 - Narrilaiva
27.12.11 - 1/8 - 3.12,4 - Starberry
21.02.12 - 3/6 - 2.54,6 - Kiin Kartano
12.03.12 - 4/9 - 2.54,2 - Kind Trotters
29.03.12 - 5/8 - 2.56,4 - Starberry
04.04.12 - 6/11 - 2.55,7 - Starberry
14.04.12 - 2/6 - 3.11,1 - Derby Racing Team
24.04.12 - 1/12 - 2.54,0 - Derby Racing Team (MiniOlympia voittaja 2012!)
29.09.12 - 1/13 - 2.49,8 - Narrilaiva
13.10.12 - 9/12 - 2.51,7 - Narrilaiva
16.10.12 - 1/7 - 3.01,0 - Namer
25.10.12 - 2/7 - 3.18,4 - Namer
26.10.12 - 2/7 - 3.11,0 - Namer
01.12.12 - 1/3 - 2.49,8 - Namer
10.02.13 - 4/9 - 2.52,9 - Namer
19.03.13 - 2/6 - 2.43,5 - Ikirouta
24.03.13 - 9/15 - 2.49,4 - Ikirouta
30.04.13 - 6/10 - 2.33,1 - Carbonara
10.07.13 - hll - Maunola
20.07.13 - 1/14 - 2.33,0 - Maunola
31.07.13 - hll - Maunola
02.09.13 - k - Carbonara
14.09.13 - 5/7 - 2.30,1 - Narrilaiva
25.10.13 - 3/6 - 2.21,6 - Carbonara
30.10.13 - 7/12 - 2.27,1 - Maunolan ravitalli
02.11.13 - 4/8 - 2.56,0m - Maunolan ravitalli
09.11.13 - 2/8 - 3.11,2m - Maunolan ravitalli
10.11.13 - 1/10 - 2.22,2 - Carbonara
16.11.13 - 1/9 - 2.55,0m - Maunolan ravitalli
23.11.13 - 7/9 - 2.51,6m - Maunola
30.11.13 - 8/8 - 3.12,4m - Maunola
14.12.13 - 11/13 - 2.28,4 - Maunolan ravitalli
19.12.13 - 7/10 - 2.26,3 - Carbonara
21.12.13 - 11/12 - 2.55,2m - Bulevardi

kuvan © Annagaard Shetlandponyer